
Συντήρηση Ηλιακού Θερμοσίφωνα
Η σημαντικότερη εργασία για έναν ηλιακό θερμοσίφωνα πέρα από την σωστή τοποθέτηση και εγκατάσταση είναι σαφώς η σωστή και τακτική συντήρηση του. Με τον όρο τακτική συντήρηση νοείται η ρύθμιση και ο έλεγχος από κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια. Η σωστή συντήρηση περιλαμβάνει την ορθή και έγκαιρη εκτέλεση κάποιων ή όλων των παρακάτω εργασιών.
Τι περιλαμβάνει η συντήρηση ηλιακού θερμοσίφωνα;
Κάθε πότε πρέπει να κάνω συντήρηση;
Αλλαγή Ανοδίου
Η αλλαγή ανοδίου είναι μια διαδικασία που χρειάζεται οπωσδήποτε ανά δύο χρόνια για να μην γίνεται ηλεκτρόλυση στο καζάνι και τρυπήσει. Το ανόδιο (η ράβδος μαγνησίου) βρίσκεται σε όλα τα boiler οποιουδήποτε υλικού κατασκευής εκτός του χαλκού. Η ηλεκτρόλυση είναι ένας κίνδυνος που έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια λόγω του γεγονότος ότι οι σωλήνες του δικτύου ύδρευσης έχουν αντικατασταθεί από πλαστικούς. Παλαιότερα που οι σωλήνες ήταν μεταλλικοί δεν παρατηρούνταν τόσο έντονα το φαινόμενο αυτό και οι ηλιακοί θερμοσίφωνες άντεχαν περισσότερο καιρό χωρίς την συγκεκριμένη εργασία συντήρησης. Σήμερα είναι απαραίτητη σε όλες τις εταιρίες κατασκευής ηλιακών θερμοσίφωνων και αποτελεί απαραίτητο όρο για την ισχύ της εγγύησης των εργοστασίων.
Αποκατάσταση Αντιψυκτικού Υγρού
Μια άλλη εργασία συντήρησης που έχει μεγάλη βαρύτητα και βελτιστοποιεί την απόδοση του θερμοσίφωνα είναι η αποκατάσταση σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο του αντιψυκτικού υγρού ούτως ώστε να προστατεύεται από παγετούς και χαμηλές θερμοκρασίες. Το αντιψυκτικό υγρό (αιθυλεγλυκόλη) πρέπει να συμπληρώνεται περίπου μια φορά το χρόνο και συνήθως μετά το καλοκαίρι λόγω του ότι τους θερμούς μήνες από τις υψηλές θερμοκρασίες τα υγρά εξατμίζονται. Αποτέλεσμα μη πραγματοποίησης της παραπάνω εργασίας είναι να μην θερμαίνεται ο ηλιακός, να έχει πολύ μειωμένη απόδοση ακόμα και σε μέρες με ικανοποιητική ηλιοφάνεια ή μπορεί τους χειμερινούς μήνες να σπάσουν εσωτερικές σωληνώσεις συλλέκτη από τις χαμηλές θερμοκρασίες.